Du är här: Hem / Gourmetresor / Ostresa till ostriket Schweiz

Ostresa till ostriket Schweiz

Med vårt brinnande intresse för ost, arrangerar vi en oförglömlig ostresa till Schweiz. Schweiz är ett land med lång osttradition där var ost har sin plats i hjärtat. Hårda, mjuka, gamla eller helt färska ostar spelar ingen roll. Som julbordet inte kan sakna köttbullar kan man inte tänka sig ett Schweiz utan ost. Raclette och fondue är maträtter där osten är den centrala ingrediensen. Under vår vistelse i ostlandet ska vår ostresa kryssa mellan ostar som Gruyere och Emmentaler samt besöka de stora osttillverkarna och se hur osten tillverkas med tradition, kärlek och passion.

Program:
Dag 1, vi börjar vår resa till Gruyère, där besöker vi Gruyères ostfabrik. Vi får ta del av Gruyères historia och lär oss hur osten produceras. Cirka 10 min från Gruyère ligger orten Broc där den första Schweiziska chokladtillverkaren Cailler startade sin produktion 1819. Cailler är idag en del av Nestle och de har skapat ett museum med en häftig chokladshow som vi givetvis inte missar.
Dag 2, efter frukost åker vi vidare till Etivaz, att få tillverka Etivazost är en stor heder för de lokala bönderna och det krävs ett särskilt certifikat för det. Vi får följa med en av bönderna upp till hans gård och ta del av hur produktionen går till. Givetvis blir det även en ostprovning. På eftermiddagen åker vi linbana upp i bergen för att avnjuta en ostfondue i en klassisk schweizisk bergsstuga. En klar dag är utsikten bedårande.
Dag 3, nu beger vi oss till Emmental i kantonen Bern, här tillverkas Emmentalerosten, en ost välkänt bl.a. för sina runda hål och karakteristiska smak. Här får vi en guidad tur av hur osten tillverkas och även möjlighet att göra vår egen ost.
Dag 4, bussresa tillbaka till Zürich och dags för vår hemfärd.

Ostens hemland 14 - 17 juni
I resan ingår:
- Flyg med Swiss, direkt Stockholm - Zürich tur & retur
- Transfer till & från flygplatsen, samt alla städer & utflykter enligt ovan
- Boende 1 natt på Hotell Le Gruyèrien, inkl. middag & frukost
- Boende 1 natt på Hotell Eurotel Victoria, inkl. middag & frukost
- Boende 1 natt på Hotell Sonne, inkl. middag & frukost
- reseledare och guidning
- Alla guidade turer

Pris, 8 975 kr (flygskatt tillkommer med ca 880 kr)
Enkelrumstillägg, 990 kr
Max antal 14 personer

Härliga ostar, klicka på bilden för större bilder

Mer information

Flygresa med Swiss, direkt Stockholm/Arlanda - zürich, tur & retur.
Mat, dryck, 20 kg bagage samt 8 kg handbagage ingår på flygning.
Preliminära flygtider, båda veckorna;
Utresa
LX1249, 14 juni, Arlanda-Zürich, 09.45 - 12.10
Hemresa
LX1254, 17 juni, Zürich-Arlanda, 16.35 - 18.55
Vi reser på elektroniska biljetter, endast pass krävs vid incheckning.

Klicka på länken, ostresa.pdf

Michael Mathier
Michael är utbildad kock från Schweiz. Efter 10 år på ett flertal olika stjärnkrogar runt Stockholm, jobbar Michael numera som exportansvarig för ett franskt ostföretag. Under sina ungdomsår tävlade Michael i utförsåkning och tillsammans med vandring och mat är det Michaels största intressen.
Idag pendlar Michael mellan Sverige, Frankrike och Schweiz och i samtliga länder har Michael jobbat som reseledare till och från under många år.